JAK MOŻESZ POMÓC ?

Dołącz do zbiórki dla rodziny

Wypełnij deklarację pomocy finansowej dla konkretnej potrzebującej rodziny na okres 6 miesięcy. Sam wybierz kwotę, jaką chcesz wesprzeć tę rodzinę, a którą co miesiąc  będziesz wpłacać na wskazane konto. Nie martw się, jeśli potrzeby rodziny przerastają Twoje możliwości – na pomoc dla konkretnej rodziny składają się deklaracje od kilku darczyńców. Możesz też złożyć deklarację jako rodzina, parafia, diecezja, wspólnota, firma.

Zostań patronem rodziny

Zadeklaruj pomoc konkretnej rodzinie w całej potrzebnej jej wysokości i w ten sposób zostań jej finansowym patronem. Będziesz wspierać tę rodzinę przez 6 miesięcy poprzez comiesięczne wpłaty na jej rzecz. Taka deklaracja wsparcia może pochodzić od osoby fizycznej, rodziny, stowarzyszenia, firmy, parafii, diecezji.

Wykonaj gest solidarności

Dokonaj jednorazowej wpłaty w dowolnej wysokości. Nie musisz podejmować długofalowego zobowiązania, żeby włączyć się w pomoc dla potrzebujących rodzin. Twoja wpłata zostanie przeznaczona na uzupełnienie brakujących środków dla rodzin lub objęcie pomocą kolejnych poszkodowanych. Wpłaty możesz dokonać tutaj.

RODZINY OCZEKUJĄCE NA WSPARCIE

Dołącz do zbiórki – zadeklaruj dowolną kwotę pomocy przez 6 miesięcy

Rodzina_Syria_2

Joseph Sliman Salloum- SYRIA

Mężczyzna nazywa się Joseph Sliman Salloum, zaś jego żona Souad Sliman Mahfoud. Pochodzą z Aleppo. Jest to bardzo biedna rodzina, bez źródeł dochodu i bez pracy. W wojnie stracili cały swój dobytek oraz dom. Potrzebują żywności, która w Aleppo jest obecnie bardzo droga. Potrzebują również opłacić koszty związane z wynajmem mieszkania oraz opału na zimę. Dużym wydatkiem jest także dostęp do prądu z generatorów, który sukcesywnie drożeje w związku z przedłużającą się wojną.

Cel (zbiórki): 510 zł miesięcznie

przez okres 6 miesięcy

• zadeklarowano
  • brakuje

Zostań patronem tej rodziny – obejmij ją całościowym wsparciem przez 6 miesięcy

Rodzina_Syria_2

CEL (deklaracja całej kwoty): 510 zł miesięcznie

przez okres 6 miesięcy

Antoine Elias Sayegh- Syria

Mężczyzna nazywa się Antoine Elias Sayegh, zaś jego żona Shakeh Wartoian. Pochodzą z Aleppo. Jest to bardzo biedna rodzina, bez źródeł dochodu i bez pracy. W wojnie stracili cały swój dobytek oraz dom. Potrzebują żywności, która w Aleppo jest obecnie bardzo droga. Potrzebują również opłacić koszty związane z wynajmem mieszkania oraz opału na zimę. Dużym wydatkiem jest także dostęp do prądu z generatorów, który sukcesywnie drożeje w związku z przedłużającą się wojną.

KOMU POMAGAMY?

MIESZKAŃCY ALEPPO

80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym prawie 6 milionów dzieci z 18 mln obecnych mieszkańców Syrii.

Wskutek wojny ponad 5 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 7 milionów. 13,5 miliona ludzi potrzebuje pomocy humanitarnej, w tym prawie 6 mln dzieci.

Aleppo przed wojną liczyło 5 mln mieszkańców, obecnie ok. 1,5 mln. Aleppo wschodnie jest w ponad 80% zniszczone. Cały czas trwają ostrzały Aleppo zachodniego, bo stanowiska rebeliantów są kilka kilometrów dalej na zachodnich przedmieściach.

Od dwóch lat w Aleppo nie ma prądu. Mieszkańcy kupują go za bardzo wysoką cenę z prywatnych generatorów ustawionych w dużych ilościach na chodnikach. Stać ich na dostęp do prądu w postaci jednej żarówki i skorzystania z pralki.

Ciągle nie ma dostępu do bieżącej wody. 1,8 miliona mieszkańców Aleppo korzysta z wody z 300 studni wydrążonych w mieście, ale woda ta często jest niezdatna do picia. Liczba infekcji jelitowych osiągnęła najwyższy w historii poziom.

Przez 6 lat wojny ludzie zubożeli z powodu bezrobocia, galopującej inflacji i kosztów życia. Im dłużej trwa wyniszczająca wojna, tym bardziej drożeją usługi. Dewaluacja funta syryjskiego jest ogromna. Przed wojną 1 USD kosztował 50 funtów syryjskich, obecnie to 540.

Mieszkańcy Aleppo nie mogą znaleźć pracy, a jednocześnie powstające małe biznesy nie mogą znaleźć wykwalifikowanych pracowników, bo większość młodych mężczyzn jest w armii, ukrywa się, albo wyjechała z kraju w poszukiwaniu lepszych możliwości.

RODZINY WSPIERANE

Oto historie niektórych z rodzin, jakie już otrzymały wsparcie od naszych darczyńców

DARCZYŃCY

LISTA DARCZYŃCÓW