JAK MOŻESZ POMÓC ?

Dołącz do zbiórki dla rodziny

Wypełnij deklarację pomocy finansowej dla konkretnej potrzebującej rodziny na okres 6 miesięcy. Sam wybierz kwotę, jaką chcesz wesprzeć tę rodzinę, a którą co miesiąc  będziesz wpłacać na wskazane konto. Nie martw się, jeśli potrzeby rodziny przerastają Twoje możliwości – na pomoc dla konkretnej rodziny składają się deklaracje od kilku darczyńców. Możesz też złożyć deklarację jako rodzina, parafia, diecezja, wspólnota, firma.

Zostań patronem rodziny

Zadeklaruj pomoc konkretnej rodzinie w całej potrzebnej jej wysokości i w ten sposób zostań jej finansowym patronem. Będziesz wspierać tę rodzinę przez 6 miesięcy poprzez comiesięczne wpłaty na jej rzecz. Taka deklaracja wsparcia może pochodzić od osoby fizycznej, rodziny, stowarzyszenia, firmy, parafii, diecezji.

Wykonaj gest solidarności

Dokonaj jednorazowej wpłaty w dowolnej wysokości. Nie musisz podejmować długofalowego zobowiązania, żeby włączyć się w pomoc dla potrzebujących rodzin. Twoja wpłata zostanie przeznaczona na uzupełnienie brakujących środków dla rodzin lub objęcie pomocą kolejnych poszkodowanych. Wpłaty możesz dokonać naciskając przycisk poniżej

RODZINY OCZEKUJĄCE NA WSPARCIE

Dołącz do zbiórki – zadeklaruj dowolną kwotę pomocy przez 6 miesięcy

Rodzina_Syria_2

Riad Tuma Husni Jebran – SYRIA

Mężczyzna nazywa się Riad Tuma Husni Jebran. Mieszka w Aleppo z żoną Ivone Abd Alkarim i dwójką dzieci. Jest to bardzo biedna rodzina, bez źródeł dochodu i bez pracy. W wojnie stracili cały swój dobytek oraz dom. Potrzebują opłacić koszty związane z wynajmem mieszkania. Potrzebują zakupić wodę, która jest dystrybuowana cysternami w mieście. Potrzebują również zakupić żywność, która w Aleppo jest obecnie bardzo droga oraz leki. Potrzebują również opłacić koszty związane z wynajmem mieszkania.  Dużym wydatkiem jest także dostęp do prądu z generatorów, który sukcesywnie drożeje w związku z przedłużającą się wojną.

Cel (zbiórki): 510 zł miesięcznie

przez okres 6 miesięcy

• zadeklarowano 405 zł
  • brakuje 105 zł

Zostań patronem tej rodziny – obejmij ją całościowym wsparciem przez 6 miesięcy

Rodzina_Syria_2

CEL (deklaracja całej kwoty): 510 zł miesięcznie

przez okres 6 miesięcy

Haroutyun Balian – Syria

Haroutyun Balian ma 51 lat i mieszka w Aleppo z żoną Talin Sarkis, lat 46. Mają 8-letniego syna Karlosa. Chłopczyk nie poszedł do szkoły. Edukacja w Syrii jest płatna. Jest to rodzina, która należy do kościoła ormiańskiego. Jest to bardzo biedna rodzina bez źródeł dochodu i bez pracy. W Aleppo od 2 lat nie ma elektryczności i bieżącej wody. Rodzina potrzebuje środków na zakup dostępu do elektryczności (tzw. amperów), który stale drożeje. Potrzebują zakupić wodę, która jest dystrybuowana cysternami w mieście. Potrzebują również żywności, która w Aleppo jest obecnie bardzo droga.

KOMU POMAGAMY?

MIESZKAŃCY ALEPPO

80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone. Pomocy humanitarnej potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym prawie 6 milionów dzieci z 18 mln obecnych mieszkańców Syrii.

Wskutek wojny ponad 5 miliona osób uciekło z kraju, a liczba uchodźców wewnętrznych w Syrii szacowana jest na co najmniej 7 milionów. 13,5 miliona ludzi potrzebuje pomocy humanitarnej, w tym prawie 6 mln dzieci.

Aleppo przed wojną liczyło 5 mln mieszkańców, obecnie ok. 1,5 mln. Aleppo wschodnie jest w ponad 80% zniszczone. Cały czas trwają ostrzały Aleppo zachodniego, bo stanowiska rebeliantów są kilka kilometrów dalej na zachodnich przedmieściach.

Od dwóch lat w Aleppo nie ma prądu. Mieszkańcy kupują go za bardzo wysoką cenę z prywatnych generatorów ustawionych w dużych ilościach na chodnikach. Stać ich na dostęp do prądu w postaci jednej żarówki i skorzystania z pralki.

Ciągle nie ma dostępu do bieżącej wody. 1,8 miliona mieszkańców Aleppo korzysta z wody z 300 studni wydrążonych w mieście, ale woda ta często jest niezdatna do picia. Liczba infekcji jelitowych osiągnęła najwyższy w historii poziom.

Przez 6 lat wojny ludzie zubożeli z powodu bezrobocia, galopującej inflacji i kosztów życia. Im dłużej trwa wyniszczająca wojna, tym bardziej drożeją usługi. Dewaluacja funta syryjskiego jest ogromna. Przed wojną 1 USD kosztował 50 funtów syryjskich, obecnie to 540.

Mieszkańcy Aleppo nie mogą znaleźć pracy, a jednocześnie powstające małe biznesy nie mogą znaleźć wykwalifikowanych pracowników, bo większość młodych mężczyzn jest w armii, ukrywa się, albo wyjechała z kraju w poszukiwaniu lepszych możliwości.

RODZINY WSPIERANE

Oto historie niektórych z rodzin, jakie już otrzymały wsparcie od naszych darczyńców

DARCZYŃCY

LISTA DARCZYŃCÓW