Jak to działa?

Jestem darczyńcą

Darczyńca indywidualny

Zadecyduj o formie wsparcia – jednorazowej lub cyklicznej (wybrany przez Ciebie okres) oraz o wspieranym kraju.

Wypełnij deklarację i wybierz formę płatności (przelew tradycyjny lub eCard)

Wspieraj zgodnie z deklaracją i otrzymuj od nas ciekawe materiały na temat sytuacji rodzin.

Parafia

Zarejestruj parafię / wspólnotę, by przekazać w jej imieniu jednorazową darowiznę lub pomagać konkretnej rodzinie co miesiąc przez okres roku. Zadecyduj, jaki kraj będziecie wspierać.

Poczekaj na kontakt z Caritas – porozmawiamy z Tobą, po czym otrzymasz od nas informację o konkretnej rodzinie wspieranej przez Twoją wspólnotę.

Jaką pomoc otrzymują rodziny?

Na podstawie umowy między Caritas Polska a lokalnymi organizacjami, nasi partnerzy selekcjonują potrzebujących rodziny i kwalifikują je do programu.

Caritas Polska co miesiąc dokonuje przelewu środków do naszych partnerów.

Podczas dystrybucji środków, potrzebująca rodzina otrzyma Twoje wsparcie w gotówce w lokalnej walucie oraz każdorazowo podpisuje się na liście dystrybucji.

Partnerzy co miesiąc raportują dystrybucje do Caritas Polska.

Potrzebujące rodziny przeznaczają środki na cele wybrane przez siebie. Są to – zakup jedzenia, odzieży, leków, środków edukacyjnych dla dzieci, spłata rachunków, opłata za wizytę u lekarza i inne.

Najczęściej zadawane pytania

Obecnie docieramy do ponad 6000 rodzin w Aleppo, 100 rodzin w Strefie Gazy, 100 rodzin w Libanie oraz 100 rodzin w Iraku.

Na przestrzeni programu pomoc dotarła już do ponad 10 000 rodzin.

Gotówkowe wsparcie humanitarne (tzw. multipurpose cash grants) to światowy trend w pomocy humanitarnej, dzięki któremu mamy pewność, że zrealizujemy nasz cel – jest nim zaspokojenie podstawowych potrzeb potrzebujących. Dzięki wsparciu gotówkowemu mamy pewność, że rodziny mogą zaspokoić najbardziej palącą w danym momencie potrzebę.

Od początku istnienia programu dostarczanie informacji darczyńcom na temat wspieranych rodzin było dla nas i naszych partnerów ogromnym wyzwaniem z dwóch powodów – wspieramy obecnie kilka tysięcy rodzin, a wiele z nich ma ogromną trudność w mówieniu o swojej trudnej sytuacji.

Z uwagi na powyższe, w 2021 roku zrezygnowaliśmy z dostarczania krótkich opisów o każdej rodzinie do wszystkich darczyńców. Jako darczyńca indywidualny otrzymasz ogólne informacje i profile wybranych rodzin ze wspieranego przez Ciebie kraju.

Otrzymanie opisu oraz zdjęcia rodziny będzie możliwe wyłącznie dla darczyńców wpólnotowych – np. parafii.

Jako darczyńca indywidualny od 2021 roku wspierasz jednorazowo bądź cyklicznie (bez określania terminu końcowego deklaracji). To Ty więc decydujesz, jak długo będziesz wspierać fundusz wsparcia rodzin. Taką deklarację możesz anulować w wybranym przez siebie czasie (nie ma żadnego okresu minimalnego takiego wsparcia).

Parafie i wspólnoty, podobnie jak w roku 2020, nadal deklarują swoje wsparcie na okres roku.

Ze względu na dołączenie do Rodzina Rodzinie 2 kolejnych krajów, moduł wsparcia mikroprzedsiębiorców w Aleppo już nie widnieje na stronie internetowej Rodzina Rodzinie. Program ten jest jednak dalej realizowany w Syrii. Informacje na jego temat wkrótce pojawią się na specjalnie dedykowanej im stronie. Możesz kontynuować wspieranie funduszu dla mikroprzedsiębiorców.

W pierwszej kolejności prosimy sprawdzić skrzynkę SPAM. Jeśli nie znalazłeś tam wiadomości, skontaktuj się z nami.