Liban - powrót do domu

634 317 zł 1.3 mln zł

Sytuacja w Libanie

Liban jest małym państwem na Bliskim Wschodzie o bogatej historii i kulturze, jednak obecnie borykającym się z wieloma problemami gospodarczymi i społecznymi.

Współczesny Liban jest domem dla społeczności arabskiej. Zamieszkują go przede wszystkim muzułmanie (sunnici oraz szyici) jak i chrześcijanie różnych denominacji.

Konflikty zewnętrzne oraz wspomnienia wojny domowej sprawiają, że spokój życia społecznego w Libanie jest bardzo kruchy. Gospodarkę kraju osłabia również napływ uchodźców z sąsiedniej, ogarniętej wojną Syrii.

4 sierpnia 2020 roku w stolicy kraju, Bejrucie, miał miejsce potężny wybuch chemikaliów pozbawiając domów i miejsc pracy dziesiątki tysięcy ludzi. Caritas Polska we współpracy z Caritas Liban niosą pomoc potrzebującym rodzinom.

Wsparcie w codziennych potrzebach

Twoje wsparcie finansowe potrzebująca rodzina otrzyma w gotówce w lokalnej walucie podczas comiesięcznych dystrybucji.

Z uwagi na różnorodność potrzeb rodzin, każda rodzina samodzielnie dysponuje otrzymaną kwotą. Dzięki Twojemu wsparciu rodziny zaspokajają następujące potrzeby:

Źródło zdjęcia: Daniel Carde – Getty Images

"Wypadły wszystkie okna"

historia Tony'iego

Proszę opowiedzieć o sobie, jak długo pan tu mieszka…
Nazywam się Tony. Pochodzę z gór, teraz mieszkam tutaj. W momencie wybuchu na szczęście byłem poza domem, niedaleko, jakieś 5 minut drogi, bo mógłbym zginąć. Moja siostra do mnie zadzwoniła, kiedy w porcie już był pożar. Myśleliśmy, że to fajerwerki, bo widać było jakby lecące iskry w powietrzu. Rozmawiałem z nią jakieś 5 minut. Gdyby nie to, wróciłbym do domu chwilę wcześniej, a wówczas na pewno bym zginął. Wypadły wszystkie okna i zawaliły się meble. To cud, że żyję.

Jaka była pana pierwsza reakcja po wybuchu?
Po wyjściu z budynku, w którym się schowałem, zacząłem chodzić po okolicy i rozglądać się. Przeraził mnie ogrom zniszczeń. Pomyślałem, że to coś poważnego. Widziałem ludzi biegających po ulicy, niektórzy byli zakrwawieni, panował chaos. To było niewyobrażalne. Żelazna brama do naszego domu wypadła z zawiasów. Niedawno ją naprawialiśmy i była solidna. A potem wszedłem do domu i zobaczyłem tę katastrofę. Było pełno gruzu, wypadły framugi, jedno okno spadło na łóżko, reszta na podłogę…

Wybuch w Bejrucie

Do wybuchu doszło we wtorek 4 sierpnia po godz. 17.00 czasu polskiego w północnej dzielnicy Bejrutu. Jak poinformował media prezydent Libanu Michel Aoun, katastrofę spowodowała eksplozja 2 750 ton azotanu amonu składowanego od sześciu lat w portowym magazynie. Skutki wybuchu są tragiczne. Co najmniej 100 osób straciło życie, a ponad 4000 odniosło obrażenia.

Od pierwszych chwil po wybuchu do pomocy poszkodowanym przystąpił Caritas Liban, mimo iż biuro organizacji dosięgła fala uderzeniowa. Na szczęście pracownicy organizacji opuścili budynek tuż przed eksplozją, dzięki czemu nikt z nich nie ucierpiał i mogli niezwłocznie przystąpić do działania.

W odpowiedzi na tragedię Caritas Polska zaangażowała się w natychmiastową pomoc – wsparcie żywnościowe oraz odbudowa zniszczonej infrastruktury. Od stycznia 2021 wspieramy także 100 rodzin poszkodowanych w wybuchu w ramach programu Rodzina Rodzinie.

Pomoc humanitarna dla Bejrutu

W dniach 10 września oraz 29 grudnia Caritas Polska zorganizowała transport lotniczy pomocy humanitarnej dla poszkodowanych w wybuchu w Bejrucie. W mieście zniszczeniu uległa zabudowa w promieniu ok. 20 km. Zabici, tysiące rannych i pozbawionych dachu nad głową to tragiczny bilans zdarzenia.

Wojskowy statek powietrzny C-130 Hercules zabrał środki higieniczne i żywność pozyskane przez Caritas Polska dla tych, którzy ucierpieli w sierpniowej katastrofie. Lot do Bejrutu na wniosek Caritas Polska udało się zorganizować dzięki pomocy polskiego Ministerstwa Obrony Narodowej.

Kolejnym etapem pomocy dla Libanu jest objęcie wsparciem 100 libańskich rodzin w ramach programu Rodzina Rodzinie.

Jak możesz pomóc?

Darczyńca indywidualny

Wpłać jednorazową darowiznę lub pomagaj cyklicznie przez wybrany przez siebie okres. Wspieraj fundusz pomocy rodzinom w Libanie i otrzymuj od nas ciekawe materiały na temat sytuacji rodzin i życia w Libanie.

Parafia

Zarejestruj parafię / wspólnotę, by przekazać w jej imieniu jednorazową darowiznę lub pomagać konkretnej rodzinie co miesiąc przez okres roku. Otrzymasz od nas informację o konkretnej rodzinie oraz inne materiały na temat życia w Libanie.