Liban - powrót do domu

Sytuacja w Libanie

Liban znajduje się na rozdrożu. Kraj nieustannie doświadcza wewnętrznych konfliktów i niestabilności politycznej. Pogłębiający się kryzys gospodarczo-finansowy zmienia codzienne życie mieszkańców w walkę o przetrwanie. Coraz więcej ludzi traci pracę, jednocześnie znacząco spada wartość nabywcza wynagrodzeń. Połowa mieszkańców Libanu żyje poniżej progu ubóstwa, ok. 3 mln mieszkańców potrzebuje pomocy humanitarnej.

Wsparcie w codziennych potrzebach

Twoje wsparcie finansowe potrzebująca rodzina otrzyma w gotówce, w lokalnej walucie, podczas comiesięcznych dystrybucji lub otrzyma konkretne narzędzie do wykonywania pracy zarobkowej (np. samochód dla taksówkarza, maszyna do szycia dla krawcowej).

Z uwagi na różnorodność potrzeb każda z rodzin samodzielnie dysponuje otrzymanym wsparciem gotówkowym. Twoje darowizny przekładają się na konkretne obszary pomocy.

Wybuch w Bejrucie

Do wybuchu doszło we wtorek, 4 sierpnia, po godz. 17.00 czasu polskiego w północnej dzielnicy Bejrutu. Jak poinformował media prezydent Libanu Michel Aoun, katastrofę spowodowała eksplozja 2 750 ton azotanu amonu składowanego od sześciu lat w portowym magazynie. Skutki wybuchu były tragiczne. Co najmniej 100 osób straciło życie, a ponad 4000 odniosło obrażenia.

Od pierwszych chwil po wybuchu do pomocy poszkodowanym przystąpił Caritas Liban, mimo iż biuro organizacji dosięgła fala uderzeniowa. Na szczęście pracownicy organizacji opuścili budynek tuż przed eksplozją, dzięki czemu nikt z nich nie ucierpiał i mogli niezwłocznie przystąpić do działania.

Pomoc humanitarna dla Bejrutu

W odpowiedzi na tragedię Caritas Polska zaangażowała się w natychmiastową pomoc – wsparcie żywnościowe oraz odbudowa zniszczonej infrastruktury. W dniach 10 września oraz 29 grudnia 2020 roku Caritas Polska zorganizowała transporty lotnicze pomocy humanitarnej dla poszkodowanych w Bejrucie. Wojskowy statek powietrzny C-130 Hercules zabrał środki higieniczne i żywność pozyskane przez Caritas Polska dla tych, którzy ucierpieli w sierpniowej katastrofie. Lot do Bejrutu na wniosek Caritas Polska udało się zorganizować dzięki pomocy polskiego Ministerstwa Obrony Narodowej. Kolejny etap pomocy dla Libanu to rozszerzenie programu Rodzina Rodzinie oraz comiesięczne wsparcie dla 133 libańskich rodzin, które jest obecnie kontynuowane.

"Nigdy nie opuszczę mojego kraju"

historia Michela z Bejrutu

„Jestem bogaty i biedny jednocześnie. Nie mam nic, za to moim bogactwem są moi bliscy. Nigdy nie opuszczę mojego kraju” – mówi 63-letni Michel mieszkający w Bejrucie. Tamtego dnia, 4 sierpnia 2020 r., jego rodzina poszła na plażę, a on został sam w domu. „DziękujęBogu, że członkowie mojej rodziny nie wrócili wcześnie do domu. W przeciwnym razie mogliby zginąć na moich oczach.” – opowiada ze łzami w oczach. W tych trudnych chwilach z pomocą rodzinie przyszedł lokalny partner Caritas Polska. „Wolontariusze byli naszymi aniołami” – opowiadają członkowie rodziny. „ Gdyby nie wsparcie z Caritas Polska, nie bylibyśmy w stanie odremontować tego mieszkania i gwarantuję, że bylibyśmy dziś na ulicy” – opowiada ze wzruszeniem Michael. „Niech Bóg błogosławi całej Caritas w Libanie, w Polsce, wszystkim darczyńcom i wolontariuszom – dodaje. Dla Michela i jego rodziny wielkie znaczenie ma zaufanie Bogu. Wsparcie z programu Rodzina Rodzinie jest dla nich ostoją w codzienności, pewnością jutra.

Jak możesz pomóc?

Organizacja kościelna

Kliknij zielony przycisk „Wspomóż jako organizacja kościelna” znajdujący się poniżej i zarejestruj organizację, którą reprezentujesz. Następnie poczekaj na kontakt ze strony naszego przedstawiciela, który wyjaśni, jak razem z członkami wspólnoty możesz wspierać rodziny z Libanu.

Darczyńca indywidualny

Wpłać jednorazową darowiznę lub pomagaj co miesiąc tak długo, jak będziesz mógł. W tym celu kliknij czerwony przycisk Wspomóż indywidualnie” i przejdź do formularza płatności.