O PROGRAMIE

Program Rodzina Rodzinie jest odpowiedzią na dramatyczną sytuację rodzin poszkodowanych w konfliktach zbrojnych.

• ponad 2 lata istnienia Programu
  • 8 700 rodzin objętych pomocą
  • 20 000 darczyńców
  • ponad 46 000 000 złotych przekazanych rodzinom

W ramach Programu Rodzina Rodzinie można objąć pomocą rodziny potrzebujące z Syrii, Libanu, a od 2019 roku również z Jordanii i Palestyny.

• Patronat Całościowy – 6-miesięczne wpłaty w wysokości 510 złotych na rzecz wybranej rodziny
  • Patronat Częściowy – 6-miesięczne wpłaty w wysokości co najmniej 20 złotych na rzecz wybranej rodziny
  • Gest Solidarności – jednorazowa wpłata w dowolnej wysokości

Program Rodzina Rodzinie powstał w październiku 2016 w odpowiedzi na dramatyczną sytuację mieszkańców Aleppo. W pomoc zaangażowały się polskie rodziny, parafie wspólnoty, szkoły i przedsiębiorstwa. W pierwszych dwóch latach programu ponad 20 tysięcy darczyńców przekazało ponad 36 milionów złotych dla 8700 rodzin syryjskich w Aleppo i w Libanie.

Z uwagi na trudną sytuację również w krajach ościennych Syrii, decyzją dyrekcji Caritas, Program zostanie rozszerzony tak, aby pomoc dotarła również do potrzebujących w Jordanii i w Palestynie.

Często zadawane pytania

• rozszerzenie Programu – potrzebujący w Syrii, Libanie, Jordanii i Palestynie
  • możliwość wsparcia mikrobiznesu dla przedsiębiorców

Program Rodzina Rodzinie stał się wizytówką hojności Polaków wobec osób potrzebujących spoza naszego kraju. Forma bezpośredniej pomocy wybranej rodzinie nie tylko zapewnia jej przetrwanie, jak również daje nadzieję na każdy kolejny dzień. Ze względu na trudną sytuację zarówno mieszkańców Syrii, jak i Syryjczyków w krajach ościennych, w roku 2019 możliwe będzie objęcie pomocą również osoby potrzebujące w Libanie i w Jordanii. Mając na uwadze trudną sytuację polityczną w Palestynie, możliwe będzie również wsparcie dla rodzin z tego kraju.

Linia frontu przesunęła się poza granice Aleppo, jednak ogólna sytuacja w kraju nie wróciła do normy. Mieszkańcy Syrii borykają się z utrudnieniami w podróżowaniu, zniszczonymi zabudowaniami (w tym mieszkalnymi), bezrobociem, wysokim wzrostem cen i spadkiem wartości waluty syryjskiej. Ponadto na kraj nałożone są sankcje finansowe, co utrudnia ekonomiczną odbudowę kraju. Nieliczne organizacje pomocowe, które nie wycofały się z Syrii, dostarczają jedynie pomoc humanitarną. Caritas Polska jako jedna z niewielu zdecydowała się również na rozpoczęcie projektów o charakterze rozwojowym. Rodziny, w których co najmniej jedna osoba dorosła ma zdolność podjęcia pracy zarobkowej, zamiast pomocy finansowej otrzymają możliwość sfinansowania dla ich mikro przedsiębiorstwa. Te działania przyczynią się do stopniowego odbudowania potencjału Syrii.

Znakomita większość uchodźców z Syrii mieszka w jej krajach ościennych, które nie były gotowe na ich przyjęcie. Nie mają możliwości podjęcia pracy, dzieci uczą się w nieoficjalnych szkołach, organizacje pomocowe zapewniają mieszkanie tylko w prowizorycznych namiotach, a najem kwater jest bardzo drogi. Ponadto nie wystarcza dla wszystkich miejsc w placówkach zdrowia, a wizyty u lekarzy są bardzo drogie. Obserwując sytuację tych osób, jak również sytuację ubogich Jordańczyków i Libańczyków, Caritas Polska zdecydowała się skierować działania również do tych krajów.

W Syrii partnerami projektu są lokalne kościoły, które od początku trwania konfliktu niosły pomoc wiernym we wszystkich wymiarach życia codziennego: pomoc żywnościowa, wsparcie wynajmu i remontu mieszkań zniszczonych przez wojnę, opieka medyczna i wsparcie ludzi starszych, działania edukacyjne dla dzieci. Ośrodkiem monitorującym pomoc jest Chrześcijańskie Centrum Nadziei (Christian Hope Center) w Aleppo.

Koordynacją Programu w Libanie zajmuje się Caritas Liban. Od 2019 roku w Jordanii za Program odpowiadać będzie Caritas Jordan, w Palestynie natomiast za Program odpowiedzialna będzie Caritas Jerusalem.

Rodziny, którym pomagamy, przeszły w ostatnich latach przez wiele dramatycznych doświadczeń. Byli w sytuacji zagrożenia życia, doświadczyli traumy ucieczki i porzucenia całego dotychczasowego życia. Wielu z nich obawia się o swoje bezpieczeństwo w chwili obecnej albo w przyszłości, która jest dla wszystkich niewiadomą. Dlatego, szanując ich decyzję, nie publikujemy zdjęć i nazwisk tych osób, które tego nie chciały.

Program skierowany jest w większości do potrzebujących chrześcijan. Podczas naszych wizyt w Aleppo zauważyliśmy, iż rodziny chrześcijańskie bardzo zubożały w wyniku wojny. Z uwagi na specyficzną demografię w regionie (rodziny chrześcijańskie są zazwyczaj mniej liczne niż muzułmańskie), pomoc od światowych organizacji humanitarnych w ogóle nie dociera do chrześcijan. Organizacje te ustanawiając kryteria wyboru beneficjentów biorą pod uwagę ilość osób w rodzinie, czy ilość osób w mieszkaniu, co automatycznie wyklucza stosunkowo mniej liczne rodziny chrześcijańskie – również bardzo potrzebujące. Przynależność do mniejszości jest bowiem czynnikiem możliwego wykluczenia społecznego, nie jest jednak brany pod uwagę przez większość organizacji jako kryterium wyboru beneficjentów.

Mając na uwadze powyższe, w samym Aleppo położono nacisk na pomoc dla chrześcijan (95% beneficjentów).

Caritas Polska wspólnie z lokalnymi partnerami wypracowała kryteria, według których dobierani są beneficjenci Programu. Otrzymujemy od nich zweryfikowane listy potrzebujących rodzin. To oni mają bezpośredni kontakt z poszkodowanymi poprzez biura terenowe i pracowników socjalnych znających ich historie i potrzeby.

W Programie uczestniczy bardzo wiele rodzin. Nasi Partnerzy spotykający się regularnie z potrzebującymi nie mają możliwości przeprowadzać rozmów z każdą z nich. W niektórych placówkach pomoc otrzymuje ponad tysiąc rodzin. Dystrybucje odbywają się głównie przy pomocy lokalnych wolontariuszy, którzy mają możliwość przeprowadzenia dłuższej rozmowy tylko z kilkoma rodzinami, których historie i zdjęcia do nas docierają.

Wszyscy Darczyńcy mają możliwość zapisania się na newsletter, gdzie przekazujemy wieści o Programie. Ponadto o obecnych działaniach w Syrii można poczytać na naszej stronie: klik.

Rodziny potrzebujące objęte są 6-miesięcznym Patronatem. Jednorazowe wpłaty realizowane przez Darczyńców są przekazywane na wsparcie tych rodzin, które dopiero czekają na Patrona. Ponadto rodziny często zmagają się z wydatkami okresowymi, których nie są w stanie pokryć z kwoty otrzymywanej co miesiąc. Takimi wydatkami są:

• opłaty za zabiegi chirurgiczne i operacje – brak możliwości ich opłacenia ze środków państwowych
  • opłaty za najem mieszkań – na Bliskim Wschodzie najem opłaca się z góry na pół roku lub rok
  • czesne w szkołach
  • zakup oleju opałowego na zimę

Podczas wypełniania deklaracji zostaną Państwo zapytani o chęć otrzymywania newslettera drogą email. Jest on naszym głównym sposobem informowania Państwa o aktualnościach w Programie. Dotrze do Państwa średnio raz na trzy miesiące lub częściej. Informacje na temat Programu oraz sytuacji w Syrii pojawiają się również na stronie rodzinarodzinie.caritas.pl w zakładce Aktualności w Syrii oraz na stronie bliskiwschod.caritas.pl.

Pomoc techniczna

Wiadomość po wypełnieniu deklaracji jest wysyłana automatycznie i dlatego zdarza się, że wpada do folderu SPAM lub wiadomości niechcianych. Prosimy sprawdzić te foldery. W razie braku otrzymania wiadomości, prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny.

Obecny system pozwala na wpłatę tylko pierwszej raty poprzez system eCard. Każda kolejna powinna być dokonywana poprzez wykonanie przelewu na numer konta przesłany Państwu po wypełnieniu deklaracji. W razie problemów prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny.

W przypadku jednorazowego przelewu możliwa jest wpłata na fundusz Gestu Solidarności. Jeśli jednak wolą Państwo objąć konkretną rodzinę, po wypełnieniu deklaracji i otrzymaniu numeru konta prosimy o wpisanie w tytule przelewu numeru wszystkich rat jednocześnie (np.: wpłata nr 1,2,3,4,5,6), co będzie jasnym sygnałem dla księgowości.