O programie

Rodzina Rodzinie - początki

Był rok 2016. W pogrążonej wojną domową Syrii, tragedia trwała już od 5 lat. Oblężone miasto Aleppo zostało uznane za jedno z najniebezpieczniejszych miejsc na ziemi. Wybuchy niszczą kolejne dzielnice miasta, brakuje jedzenia, wody i prądu. Mieszkańców ogarnia rozpacz.

To wówczas w sercach Polaków rozpaliło się gorące pragnienie wsparcia ofiar wojny. Caritas Polska opracowała pomysł na szybką, prostą i bezpośrednią potrzebującym rodzinom. Lokalni partnerzy Caritas od razu zaangażowali się w nabór potrzebujących.

Comiesięczna pomoc finansowa

Tak powstał program Rodzina Rodzinie. Podczas konferencji inauguracyjnej, arcybiskup Stanisław Gądecki objął pomocą pierwszą syryjską rodzinę wzywając polskich wiernych do włączenia się w to wyjątkowe dzieło.

Comiesięczna pomoc ratuje życie i zwraca godność. Potrzebujące rodziny odbierają pomoc w gotówce – dzięki temu każdorazowo mogą zadecydować samodzielnie jaką potrzebę zaspokoić – spłata zaległego najmu, zaległa od miesięcy wizyta u lekarza, pożywienie, wyprawka dla dziecka, olej opałowy na zimę czy odzież to podstawowe potrzeby, które mogą zaspokoić dzięki pomocy płynącej od polskich rodzin.

Największy program pomocy humanitarnej w historii Polski

Rodzina Rodzinie to nie tylko wsparcie materialne. Dla potrzebujących rodzin to przepiękny gest solidarności i nadziei.

Od początku trwania program objął pomocą już ponad 10 tysięcy rodzin z Syrii, Libanu i Strefy Gazy.

Rodzina Rodzinie stała się największym programem pomocy humanitarnej w historii Polski.

Jak możesz pomóc?

Darczyńca indywidualny

Wpłać jednorazową darowiznę lub pomagaj cyklicznie przez wybrany przez siebie okres. Wspieraj fundusz pomocy rodzinom i otrzymuj od nas ciekawe materiały na temat sytuacji rodzin.

Parafia

Zarejestruj parafię / wspólnotę, by przekazać w jej imieniu jednorazową darowiznę lub pomagać konkretnej rodzinie co miesiąc przez okres roku. Otrzymasz od nas informację o konkretnej rodzinie wspieranej przez Twoją wspólnotę.