O programie

Największy program pomocy humanitarnej w historii Polski

Rodzina Rodzinie to unikalny na skalę światową program wsparcia rodzin poszkodowanych w wyniku konfliktów zbrojnych i kryzysów humanitarnych na Bliskim Wschodzie realizowany przez Caritas Polska dzięki finansowej pomocy darczyńców.

Od początku uruchomienia programu w 2016 roku objęliśmy pomocą ponad 10 tysięcy rodzin z Syrii, Strefy Gazy, Iraku oraz Libanu. Rodzina Rodzinie stała się dla wielu rodzin jedyną iskierką nadziei na lepsze jutro.

Jaką pomoc otrzymują rodziny?

Wsparcie jest przekazywane rodzinom na dwa sposoby:

Rodzina Rodzinie - początki

Program Rodzina Rodzinie wystartował w październiku 2016 roku jako odpowiedź na dramatyczną sytuację chrześcijańskich i muzułmańskich rodzin w Aleppo. Oblężone miasto zostało uznane wówczas za jedno z najniebezpieczniejszych miejsc na ziemi. Bombardowania niszczyły kolejne dzielnice miasta, brakowało jedzenia, wody i prądu. Mieszkańców ogarniały strach i rozpacz.

W sercach Polaków rozpaliło się gorące pragnienie wsparcia ofiar wojny. Caritas Polska opracowała pomysł na szybką, prostą i bezpośrednią pomoc potrzebującym rodzinom.  W chwili obecnej jest to największy program pomocy humanitarnej w historii Polski.

Jak możesz pomóc?

Darczyńca indywidualny

Wpłać jednorazową darowiznę lub pomagaj co miesiąc tak długo, jak będziesz mógł. W tym celu najpierw wybierz kraj, w którym chcesz wspierać potrzebujące rodziny (klikając czerwony przycisk „Wybierz kraj” znajdujący się poniżej), a następnie przejdź do formularza płatności wybierając opcję „Wspomóż indywidualnie” znajdującą się pod danym krajem.

Organizacja kościelna

Kliknij zielony przycisk „Wspomóż jako organizacja kościelna” znajdujący się poniżej i zarejestruj organizację, którą reprezentujesz. Następnie poczekaj na kontakt ze strony naszego przedstawiciela, który wyjaśni, jak wspólnie z członkami wspólnoty możesz wspierać rodziny z wybranego kraju na Bliskim Wschodzie.