O programie

Rodzina Rodzinie - początki

Program Rodzina Rodzinie wystartował w październiku 2016 roku jako odpowiedź na dramatyczną sytuację chrześcijańskich i muzułmańskich rodzin w Aleppo. Oblężone miasto zostało uznane wówczas za jedno z najniebezpieczniejszych miejsc na ziemi. Bombardowania niszczyły kolejne dzielnice miasta, brakowało jedzenia, wody i prądu. Mieszkańców ogarniały strach i rozpacz.

W sercach Polaków rozpaliło się gorące pragnienie wsparcia ofiar wojny. Caritas Polska opracowała pomysł na szybką, prostą i bezpośrednią pomoc potrzebującym rodzinom.  W chwili obecnej jest to największy program pomocy humanitarnej w historii Polski.

Jaką pomoc otrzymują rodziny?

Wsparcie jest przekazywane rodzinom na dwa sposoby:

Największy program pomocy humanitarnej w historii Polski

Rodzina Rodzinie to unikalny na skalę światową program wsparcia rodzin poszkodowanych w wyniku konfliktów zbrojnych i kryzysów humanitarnych na Bliskim Wschodzie.

Od początku uruchomienia programu w 2016 roku, dzięki wsparciu darczyńców z Polski, objęliśmy pomocą ponad 10 tysięcy rodzin z Syrii, Strefy Gazy, Iraku oraz Libanu. Rodzina Rodzinie stała się dla wielu rodzin jedyną iskierką nadziei na lepsze jutro.

Jak możesz pomóc?

Darczyńca indywidualny

Wpłać jednorazową darowiznę lub pomagaj co miesiąc tak długo, jak będziesz mógł. W tym celu najpierw wybierz kraj, w którym chcesz wspierać potrzebujące rodziny (klikając czerwony przycisk „Wybierz kraj” znajdujący się poniżej), a następnie przejdź do formularza płatności wybierając opcję „Wspomóż indywidualnie” znajdującą się pod danym krajem.

Organizacja kościelna

Kliknij zielony przycisk „Wspomóż jako organizacja kościelna” znajdujący się poniżej i zarejestruj organizację, którą reprezentujesz. Następnie poczekaj na kontakt ze strony naszego przedstawiciela, który wyjaśni, jak wspólnie z członkami wspólnoty możesz wspierać rodziny z wybranego kraju na Bliskim Wschodzie.