„Skazani. Dotknij otwartych ran Kościoła umęczonej wojną Syrii”

Wyjątkowe spotkania z ekspertami ds. Bliskiego Wschodu na terenie całej Polski

Caritas Polska organizuje serię spotkań przybliżającą dramatyczną sytuację Syryjczyków, którzy doświadczyli grozy wojny. Prelekcje odbędą się na terenie wszystkich diecezji.

Kiedy wojenny kurz opada, opadają też emocje. Świat przestaje interesować się wydarzeniami w kraju, przez który przeszły zniszczenie i śmierć. Dramat Syryjczyków jednak się nie skończył – oni zostali ze swoją tragedią, skazani na wojnę, niedostatek, cierpienie i bezsilność. Jedną z niewielu organizacji, która nadal niesie pomoc Syryjczykom jest Caritas Polska, która czerpie swoją siłę z ofiarności ludzi dobrej woli w ramach programu „Rodzina Rodzinie”.

Słyszeliśmy jak Bóg woła do nas, Syryjczyków: „Zostańcie na swojej ziemi, niezależnie od warunków, ufajcie, że Ja Jestem!”. Caritas Polska daje nam szansę, żebyśmy mogli zostać w Syrii i zbudować chrześcijański ład – mówi Freddy Jousef, pracownik Hope Center, ośrodka pomocowego w Aleppo.

W programie spotkania znajduje się świadectwo Farida AbouJrad, naocznego świadka dramatu w Syrii, prelekcja Sylwii Hazboun, eksperta Caritas Polska ds. Bliskiego Wschodu na temat obecnej sytuacji w regionie, a także degustacja syryjskiej kawy. Na spotkanie w szczególności zaproszeni są darczyńcy programu „Rodzina Rodzinie”.

Pierwsze takie spotkanie odbyło się 10 marca w w podziemiach Katedry warszawsko-praskiej.

Terminy spotkań:
16 marca – Poznań, godz. 15.00, Katolicka Szkoła Podstawowa im. Stanisława Kostki, ul. Głogowska 92
31 marca spotkanie w Płocku odbyło się w Katedrze.
28 kwietnia w Niedzielę Miłosierdzia odbędzie się spotkanie w kozienickiej farze.
11-12 maja r.- w Szczecinie.

Serdecznie zapraszamy!