Na ratunek
Strefie Gazy
Strefa Gazy, z powodu eskalacji konfliktu w 2023 roku, zmaga się w ostatnich miesiącach z katastrofą humanitarną na niewyobrażalną skalę. Sytuacja jest dramatyczna. Zginęło ponad 30 tys Palestyńczyków a ponad 70 tys zostało rannych. Mieszkańcom brakuje jedzenia, wody, paliwa, prądu i leków. Na miejscu obecna jest Caritas Polska, która z lokalnym partnerem Caritas Jerozolima, mimo bardzo utrudnionych warunków, stara się, aby pomoc od polskich darczyńców płynęła do najbardziej potrzebujących.
Jak mogę pomóc?
Wpłać jednorazową darowiznę lub pomagaj co miesiąc tak długo, jak będziesz mógł

Z 2,2 mln aż 2 mln mieszkańców Strefy Gazy zostało wewnętrznie przesiedlonych. Większość osób znalazła tymczasowe schronienie w obozach, kościołach i u krewnych w budynkach, które nie zostały jeszcze zniszczone. Panuje wyniszczający głód. Nie działają szkoły i szpitale. Palestyńczykom brakuje niemal wszystkiego od jedzenia, po wodę, prąd i leki. Możesz im pomóc wpłacając dowolną kwotę. Każda wpłata się liczy.

Jeśli chcesz pomóc, możesz skorzystać z formularza obok. Wybierz wpłatę jednorazową lub wsparcie cykliczne. Jeśli chcesz wspierać mieszkańców Strefy Gazy co miesiąc, możesz przekazywać wsparcie poprzez:

• automatyczne obciążenie karty (stałe pobranie, ustalone np. na 3 lub 15 dzień miesiąca),
  • ustawienie cyklicznego przelewu na swoim koncie bankowym (stałe pobranie),
  • polecenie zapłaty.

Dwie pierwsze opcje wpłaty znajdziesz w formularzu obok. Pamiętaj, że ze stałego wsparcia zawsze możesz zrezygnować.

Jeśli chcesz wspomóc mieszkańców Strefy Gazy jednorazowo, możesz także:

• zrobić przelew BLIK na telefon o treści GAZA przesłany pod numer +48 668 070 000
  • wybrać przelew tradycyjny, wpłacając dowolną kwotę na konto – numer: 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384, tytuł wpłaty: GAZA

Dziękujemy za Twoją hojność!

Rejestracja dla wspólnot kościelnych i parafii

Zarejestruj organizację kościelną lub parafię, którą reprezentujesz. Następnie poczekaj na kontakt ze strony naszego przedstawiciela, który wyjaśni, jak wspólnie z członkami swojej wspólnoty możesz wspierać rodziny mieszkające na Ukrainie.

Dane do przelewu tradycyjnego

Bank Millennium S.A.
Numer konta: 56 1160 2202 0000 0003 5899 2140

Tytułem:
Rodzina Rodzinie Ukraina

Dane adresata:
Caritas Polska ul. Okopowa 55, 01-043 Warszawa

Dane do przelewu tradycyjnego

Bank Millennium S.A.
Numer konta: 56 1160 2202 0000 0003 5899 2140

Tytułem:
Rodzina Rodzinie Ukraina

Dane adresata:
Caritas Polska ul. Okopowa 55, 01-043 Warszawa

Rejestracja dla wspólnot kościelnych i parafii

Jak pomagamy?
Pomoc humanitarna i rzecznictwo

Caritas Polska niesie pomoc potrzebującym Palestyńczykom w Strefie Gazy od 2020 roku realizując program Rodzina Rodzinie. W roku 2024, w związku z eskalacją konfliktu, został on rozszerzony do 210 rodzin, które otrzymują comiesięczne wsparcie finansowe. Pomoc dociera do mniejszości chrześcijańskiej, która w Strefie Gazy liczy niecałe 1000 osób i muzułmanów. Dodatkowo Caritas Polska wspiera apele humanitarne międzynarodowej federacji Caritas Internationalis i angażuje się w rzecznictwo wzywające o doraźne zakończenie walk oraz dążenie do trwałego i sprawiedliwego rozwiązania konfliktu izraelsko-palestyńskiego.

Sytuacja mieszkańców Strefy Gazy

W wyniku konfliktu w Strefie Gazy zginęło już ponad 30 200 Palestyńczyków, a ponad 70 000 zostało rannych. Sytuacja pozostaje tragiczna i konieczna jest pilna interwencja międzynarodowa, aby zaradzić eskalacji katastrofy humanitarnej.

1,9 mln
spośród 2,2 mln jest wewnętrznie przesiedlonych w obrębie przestrzeni mniejszej niż Kraków
93%
Gazańczyków jest zagrożonych niedożywieniem
30,2 tys
Palestyńczyków zginęło w wyniku ostrzału, bombardowań lub głodu (do 1.03.2024 r.)
71,4 tys
Palestyńczyków zostało rannych (do 1.03.2024)
1 tys
spośród 2,2 mln populacji Strefy Gazy stanowią chrześcijanie
35%
budynków mieszkalnych i infrastruktury publicznej jest albo częściowo albo całkowicie zniszczonych
„Życie tutaj jest trudne”
Yampa musi wykarmić dzieci
Yampa Ramata ma męża i pięcioro dzieci. W Bourzanga, departamencie Burkina Faso, gdzie wcześniej mieszkała z rodziną, uprawiała rośliny i hodowała zwierzęta. Musiała jednak opuścić dom z trudem docierając w okolice Wagadugu, stolicy kraju. Rodzinie jest ciężko. — Nie jest wcale łatwo zdobyć wystarczającą ilość pożywienia. Jemy raz, czasem dwa razy dziennie, nie wspominając o trudnościach z dostępem do wody pitnej. Jest tylko jedna studnia w całej wiosce — mówi Yampa. Kobieta codziennie musi zdobywać pożywienie. Rodzina najczęściej je kaszę jaglaną. Od Caritas Polska dostała ryż, kukurydzę i olej. Największym marzeniem Yampy jest to, by dzieci mogły pójść do szkoły.

Caritas Polska apeluje o pokój i planuje kolejne działania w Strefie Gazy

Od czasu eskalacji konfliktu w Strefie Gazy Caritas Polska, wraz z siecią Caritas Internationalis, nieprzerwanie apeluje o natychmiastowe zawieszenie broni i uwolnienie zakładników. Caritas Polska planuje jednocześnie konkretne działania pomocowe – dołączenie do apelu humanitarnego Caritas Jerozolima oraz zwiększenie wsparcia dla rodzin w Strefie Gazy w ramach programu Rodzina Rodzinie.