Strefa Gazy - wieloletni konflikt

Sytuacja w Strefie Gazy

Sytuacja w Strefie Gazy pozostaje od wielu lat niestabilna. Skutki wieloletniego konfliktu militarnego z Izraelem wpływają znacząco na poziom życia milionów Palestyńczyków. Nieustające naloty i bombardowania niszczą doszczętnie domy. Każdego dnia widać ogrom ludzkich dramatów. Wśród ofiar często są kobiety i dzieci. Dodatkową trudnością dla mieszkańców jest nałożona w 2007 roku blokada przejść granicznych oraz importu dóbr. Gospodarka tego kraju jest na skraju upadku.

Wsparcie w codziennych potrzebach

Twoje wsparcie finansowe potrzebująca rodzina otrzyma w gotówce ,w lokalnej walucie, podczas comiesięcznych dystrybucji.

Z uwagi na różnorodność potrzeb każda z rodzin samodzielnie dysponuje otrzymanym wsparciem gotówkowym. Twoje darowizny przekładają się na konkretne obszary pomocy.

"Żyjemy w biedzie"

historia Nassera i jego rodziny

Nasser Muhammad Mustafa Mindaq razem z rodziną mieszka w Strefie Gazy, w małym dwupokojowym domu. Jego syn wraz z żoną i dziećmi mieszkają w salonie, a reszta rodziny w drugim pokoju. Dom udostępniła im pomoc społeczna. Niestety z powodu braku pracy, nie mogą zbudować nowego. Warunki mieszkalne są bardzo trudne – w czasie zimy z sufitu kapie woda. Poza tym Nasser ma problemy z sercem i nie może pracować, by utrzymać swoją rodzinę.

Rodzina Nassera jest jedną ze 100 rodzin czekających w Strefie Gazy na wsparcie z Caritas Polska.

Jak możesz pomóc?

Organizacja kościelna

Kliknij zielony przycisk Wspomóż jako organizacja kościelna” znajdujący się poniżej i zarejestruj organizację, którą reprezentujesz. Następnie poczekaj na kontakt ze strony naszego przedstawiciela, który wyjaśni, jak wspólnie z członkami wspólnoty możesz wspierać rodziny ze Strefy Gazy.

Darczyńca indywidualny

Wpłać jednorazową darowiznę lub pomagaj co miesiąc tak długo, jak będziesz mógł. W tym celu kliknij czerwony przycisk Wspomóż indywidualnie” i przejdź do formularza płatności.