Syria - 10 lat wojny

Wojna w Syrii trwa już 10 lat i powoli staje się „konfliktem zapomnianym”.

Syryjskie rodziny dziś bardziej niż kiedykolwiek czekają na Twoje wsparcie.

"Nie możemy odwracać spojrzenia od tego kryzysu humanitarnego, ale dać mu pierwszeństwo przed jakimkolwiek innym interesem"
Papież Franciszek
o Syrii

Wsparcie w codziennych potrzebach

Twoje wsparcie finansowe potrzebująca rodzina otrzyma w gotówce w lokalnej walucie podczas comiesięcznych dystrybucji lub otrzyma konkretne narzędzie do wykonywania pracy zarobkowej np. samochód dla taksówkarza, maszyna do szycia dla krawcowej. Z uwagi na różnorodność potrzeb każda z rodzin samodzielnie dysponuje otrzymanym wsparciem gotówkowym. Twoje darowizny przekładają się na konkretne obszary pomocy.

"Uciekaliśmy przed ostrzałem"

historia Georga i jego rodziny

Poznaj rodzinę Georga – jedną z kilku tysięcy rodzin w Aleppo korzystających z pomocy udzielanej w ramach programu Rodzina Rodzinie.

Niestety dramat syryjskich rodzin trwa nadal. Wysokie bezrobocie, brak perspektyw na zakończenie konfliktu, destabilizacja kraju, inflacja, zniszczone placówki medyczne, brak personelu pedagogicznego, lekarzy i pielęgniarek to codzienność kilku milionów Syryjczyków.

Aktualna sytuacja w Syrii

Sytuacja humanitarna w Syrii nie była tak zła w najbardziej dramatycznych okresach wojny. Walki nie są już tak intensywne, jednak Syryjczykom w zniszczonym przez wojnę kraju żyje się wciąż trudno. Tlący się konflikt sprawia, że bez pomocy z zewnątrz Syryjczycy są skazani na głód, nędzę i cierpienie.

Jak wyglądają dystrybucje pomocy?

Pomoc gotówkowa – środki finansowe przekazywane są raz na miesiąc partnerom Caritas Polska, którzy na miejscu zajmują się ich dystrybucją wśród rodzin. Po zakwalifikowaniu do programu potrzebujące rodziny zgłaszają się do placówki i otrzymują wsparcie w gotówce. Podpisują się każdorazowo na liście dystrybucji. Raporty z przekazanej pomocy trafiają później do Caritas Polska. Podczas dystrybucji beneficjentom wyznaczana jest data kolejnej transzy w następnym miesiącu. Co kwartał nasi lokalni partnerzy weryfikują potrzeby danej rodziny.

Fundusz wychodzenia z ubóstwa – śodki finansowe przekazywane są partnerom Caritas Polska po wyselekcjonowaniu potrzeb mikroprzedsiębiorców oraz zakwalifikowaniu ich do programu. Wsparcie przeznaczone jest np. zakup samochodu lub maszyny do szycia. Zatem każdy potrzebujący przedsiębiorca otrzymuje wsparcie w postaci niezbędnych narzędzi do pracy. W efekcie uniezależnia się on od pomocy, otwierając własną działalność oraz samodzielnie zarabiając na utrzymanie rodziny.

Chrześcijanie w Syrii

Syria jest domem dla kilkunastu denominacji chrześcijańskich, w tym rdzennych kościołów Bliskiego Wschodu. Są to denominacje w większości prawosławne oraz katolickie.

Tuż przed wybuchem wojny, w 2011 roku, 10% społeczeństwa syryjskiego stanowili chrześcijanie. Wojna spowodowała masowy exodus syryjskich chrześcijan za granicę – do Europy, Ameryki Północnej i Australii. Dziś jest ich już kilkakrotnie mniej.

Większość rodzin wspieranych w ramach Rodzina Rodzinie należy do wspólnot lokalnych chrześcijan różnych denominacji.

"Chciałbym podejść do światła"

historia Ary i jego rodziny

Rodzina Rodzinie Aleppo Syria

Był rok 2016. 18-letni Ara wychodził z minimarketu, w którym latem dorabiał. Właśnie wtedy pocisk uderzył w sklep. W wyniku wybuchu trzy osoby zginęły na miejscu, czwarta zmarła w szpitalu, a Ara stracił obie nogi. Minęły już trzy lata, odkąd życie Ary zmieniło się o 180 stopni, a jego wola życia i nadzieje zostały pogrzebane. Bez względu na to, jak bardzo jego bliscy próbują go pocieszyć, są bezradni wobec jego niepełnosprawności. Pamiętają jego energię i ambicje. Studiował, miał plany. Teraz uwięziony jest w swoim pokoju. – Mam dość siedzenia tutaj – mówi Ara. – Próbuję dostrzec światło na końcu tunelu, ale wiem, że nawet jeśli je zobaczę, nie będę w stanie do niego podejśćRodzina Ary jest jedną z kilku tysięcy rodzin korzystających z programu Rodzina Rodzinie. I choć ich zmartwienia są ogromne, otrzymywana co miesiąc pomoc jest dla nich ulgą w troskach o zaspokojenie najbardziej podstawowych potrzeb.

Jak możesz pomóc?

Organizacja kościelna

Kliknij zielony przycisk Wspomóż jako organizacja kościelna” znajdujący się poniżej i zarejestruj organizację, którą reprezentujesz. Następnie poczekaj na kontakt ze strony naszego przedstawiciela, który wyjaśni, jak wspólnie z członkami wspólnoty możesz wspierać rodziny z Syrii.

Darczyńca indywidualny

Wpłać jednorazową darowiznę lub pomagaj co miesiąc tak długo, jak będziesz mógł. W tym celu kliknij czerwony przycisk Wspomóż indywidualnie” i przejdź do formularza płatności.