Syria - 10 lat wojny

2 224 927 zł 7 mln zł

Wojna w Syrii trwa już 10 lat i powoli staje się „konfliktem zapomnianym”.

Syryjskie rodziny dziś bardziej niż kiedykolwiek czekają na Twoje wsparcie.

"Nie możemy odwracać spojrzenia od tego kryzysu humanitarnego, ale dać mu pierwszeństwo przed jakimkolwiek innym interesem"
Papież Franciszek
o Syrii

Wsparcie w codziennych potrzebach

Twoje wsparcie finansowe potrzebująca rodzina otrzyma w gotówce w lokalnej walucie podczas comiesięcznych dystrybucji.

Z uwagi na różnorodność potrzeb rodzin, każda rodzina samodzielnie dysponuje otrzymaną kwotą. Dzięki Twojemu wsparciu rodziny zaspokajają następujące potrzeby:

"Chciałbym podejść do światła"

historia Ary i jego rodziny

Rodzina Rodzinie Aleppo Syria

Był rok 2016. 18-letni Ara wychodził z minimarketu, w którym latem dorabiał. Właśnie wtedy pocisk uderzył dokładnie w tamten sklep. W wyniku wybuchu trzy osoby zginęły na miejscu, czwarta w szpitalu, a Ara stracił obie nogi.

Minęły już trzy lata, odkąd życie Ary zmieniło się o 180 stopni, a jego wola życia i nadzieje zostały pogrzebane. Bez względu na to, jak bardzo jego bliscy próbują go pocieszyć, są bezradni wobec jego niepełnosprawności. Pamiętają jego energię i ambicje. Studiował, miał plany. Teraz uwięziony jest w swoim pokoju.

– Mam dość siedzenia tutaj – mówi Ara. Próbuję dostrzec światło na końcu tunelu, ale wiem, że nawet jeśli je zobaczę, nie będę w stanie do niego podejść.

Rodzina Ary jest jedną z kilku tysięcy rodzin korzystających z programu Rodzina Rodzinie. I choć ich zmartwienia są ogromne, otrzymywana pomoc jest dla nich comiesięczną ulgą w troskach o zaspokojenie najbardziej podstawowych potrzeb.

Nadzieja dla wykończonego narodu

Jak wyglądają dystrybucje pomocy?

Środki przekazywane są partnerom raz na miesiąc. Potrzebujące rodziny zgłaszają się do placówki (zazwyczaj jest to ich parafia) i otrzymują wsparcie w gotówce. Podpisują się każdorazowo na liście z dystrybucji. Raporty te trafiają później z powrotem do Caritas Polska.

Podczas dystrybucji otrzymują datę na kolejną dystrybucję w kolejnym miesiącu.

Co kilka miesięcy nasi lokalni partnerzy weryfikują potrzeby danej rodziny.

Chrześcijanie w Syrii

Syria jest domem dla kilkunastu denominacji chrześcijańskich, w tym rdzennych kościołów Bliskiego Wschodu. Są to denominacje w większości prawosławne oraz katolickie.

Tuż przed wybuchem wojny w 2011 roku, 10% społeczeństwa syryjskiego stanowili chrześcijanie. Wojna spowodowała masowy exodus syryjskich chrześcijan za granicę – do Europy, Ameryki Północnej i Australii. Dziś jest ich już kilkakrotnie mniej.

Większość rodzin wspieranych w ramach Rodzina Rodzinie należy do wspólnot lokalnych chrześcijan różnych denominacji.

"Uciekaliśmy przed ostrzałem"

historia Georga i jego rodziny

Poznaj rodzinę Georga – jedną z kilku tysięcy rodzin w Aleppo korzystających z pomocy programu Rodzina Rodzinie.

Niestety – dramat syryjskich rodzin trwa nadal. Wysokie bezrobocie, brak perspektyw na zakończenie konfliktu, destabilizacja kraju, inflacja, zniszczone placówki medyczne, brak personelu pedagogicznego, lekarzy i pielęgniarek to codzienność kilku milionów Syryjczyków.

Jak możesz pomóc?

Darczyńca indywidualny

Wpłać jednorazową darowiznę lub pomagaj cyklicznie przez wybrany przez siebie okres. Wspieraj fundusz pomocy rodzinom w Syrii i otrzymuj od nas ciekawe materiały na temat sytuacji rodzin i życia w Syrii.

Parafia

Zarejestruj parafię / wspólnotę, by przekazać w jej imieniu jednorazową darowiznę lub pomagać konkretnej rodzinie co miesiąc przez okres roku. Otrzymasz od nas informację o konkretnej rodzinie oraz inne materiały na temat życia w Syrii.