/ Syria

Już trwa Wielki Post. Rodzina Samiry i Johna Makdesi z Aleppo wraz z ich pięcioletnią córką – Clarisą – opowiedzieli nam o najważniejszych tradycjach poprzedzających wielkanocne obchody.

Samira Makdesi z Aleppo opowiada o Wielkim Poście w Syrii

Post w Niniwie i Poniedziałek Popielcowy

Czas Wielkiego Postu rozpoczyna się w Syrii trzydniowym postem w Niniwie. Jest on zainspirowany historią proroka Jonasza, któremu Bóg nakazał udać się do Niniwy, aby ostrzec jego mieszkańców przed zburzeniem miasta. Przez trzy dni Samira i jej rodzina powstrzymują się od wszelkich posiłków i napojów od północy do południa, a przez resztę dnia jedzą tylko dania bezmięsne.

Poniedziałek Popielcowy w Aleppo

Zamiast Środy Popielcowej w Aleppo jest Poniedziałek Popielcowy. „Ukazuje on tradycję błogosławienia czoła popiołem ze spalonych gałązek oliwnych. To znak naszej skruchy i przypomnienie, że jesteśmy prochem i powrotnie nim się staniemy” – mówi Samira.

Droga Krzyżowa w Syrii

Droga Krzyżowa

W każdy piątek okresu postu rodzina Makdesi uczestniczy w Drodze Krzyżowej. „W pierwszym i ostatnim tygodniu całkowicie wstrzymujemy się od jedzenia jakiegokolwiek mięsa. Zresztą z powodu wojny i kryzysu gospodarczego wielu rodzin teraz nie stać na jego zakup. Robimy wiele pysznych dań z ciasta, kaszy manny, innych kasz i ogólnie zbóż. Jednym z naszych ulubionych dań jest zupa z soczewicy, która jest uważana za bardzo skromne i proste jedzenie, ale wymaga długiego gotowania na kuchence” – opowiada John.

Po prawie 11 latach wojny i wszelkiego rodzaju cierpieniach, jakie chrześcijanie znosili w Syrii, zdumiewająca jest siła wiary Syryjczyków. Wielu z nich, podobnie jak rodzina Makdesi, trzyma się kurczowo chrześcijańskich rytuałów i tradycji w każdym najmniejszym szczególe, bez żadnych skarg, za to z chęcią przyjęcia Jezusa do swojego życia oraz z sercem pełnym nadziei na utrzymanie silnej więzi między Bogiem a człowiekiem.

Rodzina Rodzinie

Dzięki programowi Rodzina Rodzinie Caritas Polska udziela bezpośredniej pomocy rodzinom w Syrii, Libanie, Iraku i Strefie Gazy. Regularne wsparcie od darczyńców trafia bezpośrednio do rodzin takich jak państwo Makdesi i pomaga im przetrwać ten trudny czas. Za każdą wpłatę serdecznie dziękujemy!