WOLONTARIAT DLA RODZINA RODZINIE

Rodzina Rodzinie to największy program pomocy humanitarnej w historii Polski.
Dzięki wsparciu Darczyńców udało się przekazać już 46 milionów złotych na pomoc finansową dla rodzin.
To wszystko nie byłoby możliwe bez otwartości serc Darczyńców.
Konflikt w Syrii trwa jednak nadal, a zainteresowanie mediów tą sprawą maleje. To dlatego prosimy wszystkie osoby będące zainteresowane wolontariatem w Programie Rodzina Rodzinie o wsparcie.

Co możesz zrobić?

Zorganizuj spotkanie na temat sytuacji w Syrii w swoim miejscu pracy, w parafii, w domu kultury lub w innym miejscu zaproponowanym przez Ciebie!

Co od nas otrzymasz?

• pakiet informacji i grafik do publikacji na mediach społecznościowych w celu wypromowania spotkania
  • plakat do powieszenia w miejscu, gdzie będziesz mógł poinformować o spotkaniu
  • film na temat sytuacji w Syrii – zbiór unikatowych materiałów Caritas Polska – do wyświetlenia podczas spotkania
  • ulotki dla osób zainteresowanych wsparciem do rozdania po spotkaniu lub dystrybucji wśród znajomych i rodziny
  • prezent – podziękowanie z Aleppo za zorganizowanie spotkania

Czego oczekujemy od Ciebie?

• dawkę zapału do niesienia pomocy potrzebującym rodzinom – będąc wolontariuszem Programu stajesz się częścią czegoś wielkiego. Jesteś Ambasadorem osób wykończonych wojną, przynosisz ich głos do swojego miasta, do swojego życia. Być może Syria wydaje Ci się odległa, jednak Twoje zaangażowanie ma ogromne znaczenie, a każda złotówka, którą pozyskasz dla potrzebujących rodzin, przynosi im ogromną ulgę.
  • zorganizowanie spotkania – kontakt z proboszczem, dyrektorem placówki, w której chcesz zorganizować spotkanie, ustalenie terminu
  • zadbanie o szczegóły logistyczne – od nas otrzymasz film, będziesz musiał jednak zapewnić komputer, projektor i ekran na potrzeby wyświetlenia filmu
  • promocja spotkania – poprzez ogłoszenia tradycyjne oraz poprzez media społecznościowe, zaproś swoich znajomych, przyjaciół i rodzinę
  • obecność na spotkaniu – przywitanie uczestników, wyświetlenie filmu. Jeśli po spotkaniu pojawią się pytania szczegółowe, na które nie znasz odpowiedzi, skontaktuj zainteresowanych z nami.
  • wyjaśnienie uczestnikom możliwości wsparcia naszych programów – wszystko wcześniej dokładnie Ci wyjaśnimy, otrzymasz materiały do rozdania uczestnikom

Możesz zorganizować spotkanie? Skontaktuj się z nami!

Wyślij maila do Sylwii Hazboun – koordynatorki Programu – shazboun@caritas.org.pl lub zadźwoń do nas na numer: 797 970 498