/ Syria

Zima na Bliskim Wschodzie – wbrew pozorom jest okresem, który spędza sen z powiek ubogim mieszkającym w tym regionie, a szczególnie uchodźcom i przesiedleńcom mieszkającym w prowizorycznych schronieniach. Luksusem wydaje się więc mieszkać w domu – trudności jednak nie omijają także rodzin niemających środków na ogrzanie swoich mieszkań.

Mieszkańcy Syrii, stojący obecnie w obliczu zbliżającej się 10 rocznicy wybuchu wojny, z każdym miesiącem tracą resztki nadziei. W większości terytoriów kraju nie toczą się działania zbrojne – to jednak nie oznacza, że do Syrii wróciła normalność.

Bezrobocie i inflacja – to one dziś sprawiają, że kolejne rodziny popadają w biedę. Zakup żywności, opłata prądu i ogrzanie mieszkania – to dla wielu Syryjczyków tylko marzenia.

Według oficjalnych raportów WHO, ceny dóbr w Syrii zdrożały 21,8 razy względem tych z 2010 roku. Biorąc jednak pod uwagę faktyczne kursy wymian walut, możemy mówić o 50-krotnym wzroście cen. Niegdyś średniozamożne rodziny, dziś ledwo dają radę kupić jedzenie lub ograniczają porcje żywnościowe eliminując droższe artykuły takie jak mięso. Jednak nawet chleb stale drożeje.

Wraz ze wzrostem cen nie wzrastają jednak średnie wynagrodzenia w Syrii. Średnia wypłata miesięczna w Syrii to 20 dolarów amerykańskich, podczas gdy kilogram mięsa kosztuje 6 dolarów, a kilogram mleka w proszku 4! Zapewnienie odpowiedniego wyżywienia członkom swojej rodziny jest więc niemal poza zasięgiem większości Syryjczyków.

Problemem stają się jednak nie tylko ceny żywności, ale także ich dostępność. Długie kolejki do sklepów, piekarni czy na stację benzynową to dla wielu mieszkańców Syrii codzienność. Brakuje również oleju opałowego wykorzystywanego do ogrzewania mieszkań, do dziś występują problemy w dostawach prądu. Na generatory stać jednak tylko nielicznych – codziennie więc tysiące rodzin odciętych jest od prądu na długie godziny. Widok ludzi rozpalających ogniska na ulicy przestał już kogokolwiek dziwić.

Dzięki wsparciu płynącemu z Polski, tysiące rodzin w Aleppo miały szansę na godziwe warunki życia w trakcie zimy. Dołącz do grona darczyńców i odmień los potrzebujących na Bliskim Wschodzie.